RESIDENTIAL SQUARE METER PRICES IN TÜRKİYE

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Aylık Sektör Raporu’nun Ocak 2024 sonuçlarına göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi Kasım 2023’te bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4 arttı.

İnşaat sektöründe mevcut inşaat işleri seviyesi Ocak 2024’te bir önceki aya göre 8,2 puan artışla önemli bir iyileşme gösterdi.

Sektörde 2023’ü gerileme eğilimi içinde kapatan yeni iş siparişleri ise yılın ilk ayında 5,2 puanlık bir yükseliş yaşadı. Raporda, yerel seçimler öncesi yaşanan hareketliliğin ve kentsel dönüşümde yaşanan hızlanmanın güveni desteklediğine dikkat çekildi.

Buna göre, İnşaat Sektörü Güven Endeksi 2024 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre 6,6 puan yükseldi.

Raporda, yerel seçimler öncesi yaşanan hareketliliğin ve kentsel dönüşümde yaşanan hızlanmanın güveni desteklediğine dikkat çekildi. Diğer yandan Kasım 2023’te bir önceki aya göre yüzde 8,4 büyüme gösteren inşaat malzemesi sanayi üretiminin de beklentilerin üzerinde bir yükseliş yaşadığına vurgu yapıldı.

Son Üç Çeyrekte Sektör Büyümeye Devam Ediyor

İnşaat malzemesi sanayisinin 2023 ilk 3 çeyreğinde farklı oranlarda büyüme gösterdiğine işaret edilen raporda, yılın son çeyreğinde de üretim artışının sürdüğü belirtildi. Bu kapsamda Kasım 2023’te bir önceki aya göre yüzde 8,4 büyüme gösteren inşaat malzemesi sanayi üretimi, beklentilerin üzerinde bir yükseliş yaşadı. Diğer yandan dış pazarlarda talep koşulları kasım ayında zayıf kalmaya devam etti. Yurt içinde ise seçimler sonrası yeni fiyatlamaların ve yeni ekonomi politikalarının beklentileri, üretimi ve satışları şekillendirmeye başladığı görüldü.

2023 Kasım ayında 14 alt sektörde üretim geçen yılın aynı ayına göre artarken, 8 alt sektörde azaldı. 2023 yılının ilk on bir ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre ise en yüksek üretim artışı yüzde 33,4 ile metalden yapı ve yapı parçalarında gerçekleşti. Bu süreçte metal kapı ve pencereler üretimi yüzde 32,7 artarken, ahşap inşaat malzemesi üretimi yüzde 21,9, hazır beton üretimi ise yüzde 15,4 yükseldi. Yılın ilk on bir ayında üretimde en yüksek gerileme yaşanan alt sektör yüzde 12,7 ile inşaat camları olurken, onu yüzde 12,1 ile seramik kaplama malzemesi izledi.

Mevcut işler seviyesi, son yılların en yüksek seviyesine çıktı

Türkiye İMSAD raporuna göre, mevcut inşaat işleri seviyesi yeni yılın başında önemli bir sıçrama gösterdi. Bu kapsamda Ocak 2024’te mevcut işler seviyesi bir önceki aya göre 8,2 puan gibi önemli bir artış gösterdi. Bu süreçte mevsimselliğin yeni işler üzerindeki etkisi çok sınırlı kaldı. Böylece yeni yılın ilk ayında mevcut işler seviyesi son yılların en yüksek seviyesine çıkmış oldu.

Yeni alınan siparişler 5,2 puan arttı

Alınan yeni iş siparişlerinin 2023 yılını gerileme eğilimi içinde kapattığı hatırlatılan raporda, yeni yılın ilk ayında ise alınan yeni iş siparişlerinde önemli bir artış gerçekleştiği belirtildi. Bu bağlamda yeni alınan siparişler endeksi 2024 Ocak ayında bir önceki aya göre 5,2 puan arttı. İnşaat sektörü yeni ekonomi politikaları sonucu sektörde oluşacak yeni arz/talep dengeleri ile yeni maliyet/fiyat seviyelerini görmeye başladı. Yerel seçimler öncesi alınan kentsel dönüşüm izinleri ve işlerin büyümesi, mevsimselliğin yeni iş siparişleri üzerindeki olumsuz etkisini sınırlandırdı.

Reel kesim güven endeksi Ocak yeniden 100 puanın üstünde

Aylık Sektör Raporunda, ekonomide uygulanan sıkılaştırma politikalarının, ihracat pazarlarındaki durgunluk ve jeopolitik gelişmelerin reel kesim güvenini etkilemeye devam ettiğine de vurgu yapıldı. Böylece, 2023 yılını en düşük seviyede kapatan reel kesim güven endeksi, 2024 Ocak ayında yeniden 100 puanın üzerine çıktı.

07 Şubat 2024 Çarşamba, 12:48

Bize Ulaşın